Historien om Inner Wheel

Det hele startede....

Venskab og fælleskab

I datidens England var privat velgørenhed en stor del af det sociale system, og Rotary i England har altid været en stor bidragyder til privat velgørenhed. Rotarianernes fruer havde ofte, i baggrunden, ydet deres bidrag til Rotarys indsats, men nu samlede Margarette Golding en flok kvinder, gift med rotarianere, for at danne deres egen klub og selv tilbyde hjælp til trængte kvinder og familier. Samtidig skulle klubben være et samlingssted, hvor de kunne dyrke venskab og fællesskab med hinanden.

Den 10. januar 1924 blev Inner Wheel formelt grundlagt, og denne dag fejres hvert år som Inner Wheels fødselsdag i alle lande.  Ideen bredte sig hurtigt i England og efterhånden rundt i hele Verden, og i 1948 blev den første danske klub etableret i Haderslev.

Dagmar Ottosen fra Danmark

En kvinde ved navn Dagmar Ottosen levede i 1947 i Hopstrup i Sønderjylland. Hun var gift med en mand, som på daværende tidspunkt var præsident i Rotary i Haderslev.
Dagmar Ottosens mand blev sammen med sin hustru inviteret til at deltage som gæst i det, der dengang var den 12. distriktskonference i Folkestone i England. I den forbindelse blev de også inviteret til at være gæster hos rotarianer tandlæge D. Hammond Williams i Hailsham.

Kontakt med Inner Wheel

Lige fra første aften hyggede de sig med deres værtsklub og følte sig meget velkommen. Mens mændene var til Rotary møder, var Dagmar sammen med nogle damer fra Hailsham. De fortalte begejstret om Inner Wheel, og Dagmar fik et levende indtryk af, at deres klub betød uendelig meget for dem. Selv om de kun var 14 Inner Wheel medlemmer, var de meget optaget af deres arbejde for klubben.
Efter at Dagmar havde deltaget i forskellige møder i Inner Wheel, var hendes interesse vakt. Det varede ikke længe, før de begyndte at tale om, at hun skulle forsøge at starte en klub i Danmark. På det tidspunkt var der 2 klubber i Norge, 2 klubber i Canada, og et par stykker i Australien – i alle tilfælde var der kun ganske få oversøiske klubber.

Første Inner Wheel klub i Danmark

Efter hjemkomsten etablerede Dagmar et møde med 9 Rotary damer i Haderslev, hvor hun fortalte om Inner Wheel i Storbritannien. Der var delte meninger om at starte en klub i Danmark, men de besluttede sig at tage en prøve på et halvt år. Dagmar Ottosen blev den foreløbige præsident med Ellen Østergaard, som sekretær.
Det første møde blev afholdt i marts måned 1948 og herefter den 2. mandag i hver måned. Lige fra begyndelsen var 3 minutter obligatoriske. Der udvikledes efterhånden et godt kammeratskab og i løbet af meget kort tid var der 14-16 medlemmer.
Den 23. september 1948 modtog den første Inner Wheel klub i Danmark deres charterbrev, sendt fra The Association, til Klub nr. 1 Haderslev.

Inner Wheel for alle kvinder

Tidligere var kvinder i Inner Wheel gift med en rotarianer. Det har med tiden ændret sig, så det i dag er for alle kvinder uanset baggrund. Inner Wheel danner stadig rammen om venskab og hjælpsomhed i hele verden.
Inner Wheel findes i dag i 100 lande og har mere end 120.000 medlemmer. I Danmark er der 85 klubber og ca. 2000 medlemmer. Der var altså grobund for Inner Wheel i Danmark.
Made with love & care by itpilot